VISSZA  A SZAKIRODALOMHOZ

Sklerózis multiplex  - CCSVI

Dr. Marian Simka, világhírű CCSVI specialista  (aki szombaton Magyarországra  jön, „CoD Gyógyultak Klubja”, MAGYAROK HÁZA, Budapest V.Semmelweis utca1.-3. délelőtt 10:00  ill. ECHO TV „RáKérdés” 16:00 – 17:00) egy SM fórumban tette közzé a műtétek végzése és azok utánkövetése során szerzett gyakorlati tapasztalatait:

a CCSVI diagnosztikáról

A fő célunk a diagnosztikus eszközökkel, hogy megtaláljunk minden fontos (azaz a vénás elfolyást akadályozó) szűkületet. Ezért végzünk Doppler sonográfiát és MR venográfiát is együtt. Elméletileg ezek együttes használata nem lenne szükséges, de a páciensek egy részében (kb. 10%)nagyon fontos (kétséges esetek, nem operálható helyek, stb.) A Doppler sonográfia és az MRV csak képalkotó eszközök, azaz felismerhető velük, hogy probléma van és annak helye is meghatározható velük, de ezek az információk nem 100%-ban pontosak. A vénába behatolással végzett venográfia sokkal megbízhatóbb, de ez sem tökéletes eszköz. Fentiek miatt a legjobb megoldás az MRV, UH és a venográfia együttes használata. Mostanában erősen gondolkodunk az IVUS (intravénás ultrahang) alkalmazásán, de ez nagyban megnöveli a költségeket, tehát csak adott esetben használjuk.

Biztonság és hatékonyság

A műtét során a legbiztonságosabb és a leghaté-konyabb eljárást szeretnénk alkalmazni, de ez nem minden esetben megoldható, mivel ez a két paraméter gyakran egymás rovására valósítható csak meg. A ballonos angioplasztikáról már bebizo-nyosodott, hogy rövid távon nagyon biztonságos, és valószínűleg hosszú távon is tökéletesen biztonságos. De a ballonos kezelés nem nagyon hatékony. Néhány esetben nem működik egyáltalán, néha pedig a későbbiekben újra összeszűkül a ballonnal kitágított véna. Rövid távon a stent behelyezése a vénába sokkal hatékonyabb, hosszú távú hatékonysága nem ismert még. Habár egy elzáródott stent kitágítható, de nem biztos, hogy minden esetben sikerrel járunk. És természetesen vannak jól ismert problémák a stenttel, a migráció (amikor a stent elszabadul a vénában), emiatt néhány anatómiailag kényes helyre nem is szabad stentet használni, nehogy elszabaduljon. A véna felnyitásával is lehetséges a műtét, de ennek kockázata és hatékonysága nem ismert.

Emiatt mindegyik féle kezelést kísérletinek kell tekintenünk, nem ismert hatékonysággal és biztonsággal. Mindig megpróbáljuk a biztonság és a hatékonyság legjobb kombinációját választani, de ezt a kombinációt nem mindig lehetséges megtalálni és kivitelezni. (hosszú távú adataink nincsenek a ballonozásról és a stentek használatáról)

A CCSVI kezelés hatása az SM-re

Az eddigi adataink azt mutatják, hogy a dolgok sokkal bonyolultabbak, mint azt gyanítottuk.

1.  A CCSVI nem egyenlő az SM-mel. Legvalószínűbb, hogy

2. SM = CCSVI + több egyéb faktor

3.  Következtetésképpen a CCSVI kezeléssel az SM nem tűnik el. A legtöbb páciensnek vannak jó és rossz napjai a műtét után, például fertőzés, stressz stb. következtében a tünetek visszatérhetnek.

4.  De a tünetek visszatérnek a véna újbóli elzáródása esetén is!

5.  A CCSVI kezelés nem garantálja, hogy javulnak a beteg tünetei. Voltak páciensek (nem sok, de volt), akiknek rosszabbak lettek a tüneteik. Ezen páciensek nagy részénél a véna nagyon el volt szűkülve és nem lehetett 100%osan kitágítani őket, de volt olyan is, hogy tökéletes műtét után rosszabbodott a páciens. Tehát a páciensek nagy része (főként a relapszáló-remittáló SM-esek) javul a műtét után, de az is előfordulhat, hogy  tünetek nem változnak, vagy kevés esetben rosszabbodhatnak is. Ez utóbbiaknál egy újabb tágítás javíthat a helyzeten de ez sem garantált.

6.   Az olyan pácienseknek, akiknek átmenetileg rosszabb lett az állapota a műtét után, sokat segített az alváshoz használt ágy felemelése 

7.  Valószínűleg a CCSVI műtét + az SM gyógyszeres kezelés együtt hatásosabb. Javasolt, hogy a műtött beteg a műtét után is folytassa a neurológusa által felírt SM gyógyszer szedését. (szerk. megj.: Zamboni is ezt javasolja

8.  A műtét utáni azonnali Doppler ultrahang vizsgálat sokszor problémás áramlást mutat, ami akár napokig is fennállhat még a műtét után, főként ballonozás után. Ezért ezt nem is végezzük egy darabig, fontosabb a páciens tüneteinek javulása.

Nagyon fontos, hogy a jelenlegi szituációban a pácienseknek akár több ezer kilométereket kell utazniuk, hogy megkaphassák a kezelést. Ez nem normális és nem is biztonságos. Az egészségügyi rendszerek túlszabályozottnak tűnnek, amit meg kell változtatni. Fontos lenne, javuljon a neurológus társadalommal és a nagy állami pénzekkel rendel-kező egyetemekkel a kooperáció. A műtét nem az egyetlen megoldás, bővíteni kell más eszközökkel is a kezelést.

 Dr. Marian Simka 

^ oldal tetejére

VISSZA  A SZAKIRODALOMHOZ