VISSZA  A SZAKIRODALOMHOZ

A pegilált liposzomális doxorubicin kezelés hatékonysága kiújult petefészekrákokban

Lehoczky Ottó, Pulay Tamás
Országos Onkológiai Intézet, Nőgyógyászati Osztály, Budapest
 

A pegilált liposzomális doxorubicin a kiújult petefészekrákok egyik elterjedt kezelési formája manapság. A jelen felmérés célja az volt, hogy megvizsgáljuk,mekkora a kezelés hatékonysága, valamint az általa okozott toxicitás recidív petefészekrákokban.

Anyag és módszer: 13 beteget kezeltünk kiújult epitheliális petefészekrák miatt 50 mg/m2 dózisban, 4 hetente adott pegilált liposzomális doxorubicinnel. Súlyos fokú vérképzőszervi mellékhatást nem észleltünk. Összesen egy betegben alakult ki grade 2 fokozatú kéz-láb-szindróma az 5-7. ciklus során.

Emiatt a beteg kemoterápia-váltásra kényszerült. A progressziómentes időszak (PFI) kiszámítására a GraphPad Prism programcsomagot (2.0 változat) használtuk.

Eredmények: Két betegben 6 hónapig tartó komplett választ (15%), két betegben pedig részleges választ (15%) figyeltünk meg. Valamennyi betegre vonatkoztatva 2 hónapos medián progressziómentes időszakot mértünk.

Következtetés:
A pegilált liposzomális doxorubicin kezelés toxicitása ebben a betegcsoportban csekély. A progressziómentes időszak hossza hasonlított az irodalmi adatokhoz (átlagosan 4 hónap) abban az esetben, ha csupán 1-2 kemoterápiás ciklusban részesíthető
a nagyon előrehaladott stádiumú betegeket az értékelésből kihagyták.

Összefoglalásképpen megállapítható, hogy saját és az irodalmi adatok egyaránt azt igazolják, hogy a PLD kezeléssel kiújult petefészek-rákokban kb. 30%-os OR (teljes válasz) érhető el. Emellett a kezelés során ritkák a mellékhatások, hányinger vagy hányás szinte egyáltalán nem jelentkezik, és lényeges hematológiai toxicitás sem észlelhető. Az antraciklinekre jellemző kardiális toxicitás ritkán figyelhető meg. Legsúlyosabb mellékhatás az ún. kéz-láb-szindróma, amely miatt esetleg a kezelés halasztása jön szóba. A daganat-kiújulásokban megfigyelt hatékonyság alapján a petefészekrákok első vonalú adjuváns kezelésével is végeznek vizsgálatokat (8).

Magyar Onkológia 50:261–264, 2006

^ oldal tetejére

VISSZA  A SZAKIRODALOMHOZ