VISSZA  A HÍREKHEZ   

Adó az egészségtelen ételekre?

Tajvan lehet a világ első országa, ahol adót vetnek ki az egészségtelen ételekre - számol be az Apple Daily című helyi lap.

A dohányzás, tömény alkoholizmus, egészségtelen ételek visszaszorítása, magas megadóztatása hazánkban is járható út lehetne, kellene hogy legyen a nemzet, a nép egészsége, gyermekeink, unokáink egészsége, jövője érdekében!”Assoc.prof.dr. Dávid Tamás, CoD Rák Információs & Prevenciós Központ  kiemelten közhasznú Alapítvány, Lébény, 2009

Az egyik tajvani egészségügyi kormányhivatal által kidolgozott törvénytervezet többek közt a cukros italokra, az édességekre, a gyorséttermi ételekre és az alkoholra vetne ki közterhet, melytől azt várják, hatására visszaszorul az egészségtelen táplálkozás és csökken az elhízási arány. A törvénytervezet 2010-ben kerülhet a parlament elé, hatályba lépése leghamarabb 2011-ben várható.

 A lap értesülései szerint az adóbevételből egészséges életmódot népszerűsítő szervezeteket támogatnának, s talán jutna a pénzhiánnyal küzdő állami egészségbiztosítási kassza kisegítésére is.

"Az elhízás egyre súlyosabb problémát jelent Tajvanon, s ez tovább növeli az egészségügyi rendszeren lévő nyomást. A gyerekeknek például már 25-30 százaléka túlsúlyos" - magyarázta Beryl Sheu, a szigetországban működő John Tung Alapítvány táplálkozási részlegének vezetője az AFP hírügynökségnek. "Az adó remélhetőleg elfordítja majd az embereket az egészségtelen ételektől, és arra készteti az élelmiszergyártókat, hogy egészségesebb termékekkel rukkoljanak elő" - tette hozzá a szakértő.

Forrás:MTI                      

^ oldal tetejére

VISSZA  A HÍREKHEZ