VISSZA  A HÍREKHEZ

Új szer a bőrrák kezelésére

Új gyógyszert fejlesztettek ki Nagy-Britanniában, a kísérleti szer reményt jelenthet a legveszélyesebb bőrdaganat-féleségben, az előrehaladott stádiumban lévő melanómában szenvedők számára.

A Roche és a Plexxikon PLX4032 (R7204) jelzésű készítménye meghosszabbítja e gyógyíthatatlan rákbetegségben szenvedők élettartamát. A melanóma igen gyorsan ad ugyanis metasztázisokat, s az áttételes bőrrákban szenvedők csupán 5 százaléka él 2 évnél tovább. Az új kísérleti készítményről a kutatók az Amerikai Klinikai Onkológiai Társaság éves közgyűlésén számoltak be, Floridában - olvasható a BBC hírei között.
   
A PLX4032 megkeresi és megsemmisíti azokat a daganatos sejteket, amelyek a BRAF-gének mutáns - a daganatok növekedését és átterjedését serkentő - változatait hordozzák. Ezek a génmutációk a melanómás esetek 60 százalékában kimutathatók. Az új szer alkalmazása visszafejleszti a daganatot, s lassítja áttétek képződését.
A klinikai vizsgálat I. fázisában 16 BRAF-pozitív melanómában szenvedő beteg kapta a készítményt, a páciensek felénél a daganat kiterjedése legalább 30 százalékkal csökkent.  
A PLX4032 nevű készítménynek köszönhetően a betegeknek legkevesebb hat hónapig nem rosszabbodott az állapota, beleértve a máj-, tüdő- és csontáttétes pácienseket.
 Mint a fejlesztők bejelentették, nagyobb betegcsoportokat vonnak be a klinikai vizsgálatokba, hogy teszteljék a készítményt biztonságosságát és optimális adagolását. Reményeik szerint egy olyan tesztet is sikerül kifejleszteniük, amellyel könnyűszerrel kimutatható, hogy BRAF-pozitív melanómáról van-e szó, vagy sem.
   Jodie Moffat, a rákkutatást támogató Cancer Research UK képviselője érdekesnek nevezte az eredményeket, ám meggyőződése szerint sokkal nagyobb szabású vizsgálatok szükségesek, hogy a szakemberek eldöntsék: megfelel-e a készítmén
y az előrehaladott melanómában szenvedők kezelésére.

Forrás:hvg

^ oldal tetejére

VISSZA  A HÍREKHEZ