VISSZA  A HÍREKHEZ

Agyműtét gammakéssel, a koponya feltárása nélkül

2009. június 02.

Összesen harmincnyolc gammakés létezik szerte a világon. Az egyetlen hazai eszközzel a debreceni Idegsebészeti Klinikán operálnak. http://adserver.geocom.hu/www/delivery/lg.php?bannerid=19&campaignid=12&zoneid=9&loc=http%3A%2F%2Fwww.szabadfold.hu%2Fcsaladotthon%2Fvenynelkul%2Fmutet_gammakessel_a_koponya_feltarasa_nelkul&cb=ce7d2e1704

Magyarországon évente háromezer daganati műtétet végeznek idegsebészeti beavatkozással. A betegség, illetve a tumor pontos helyének meghatározásában nélkülözhetetlenek a speciális képalkotó diagnosztikai eszközök – tájékoztatott dr. Bognár László professzor, a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrumának (DEOEC) Idegsebészeti Klinikájának igazgatója. A gammakés a legkorszerűbb sugárterápiás eszköz. A Debrecenben két esztendeje használatos gammakéssel eddig hatszáz daganatos páciens operáltak a koponya feltárása nélkül. Várólista nincs, így a súlyosabb esetekben egy héten belül, egyébként egy hónapnyi várakozás után operálják azokat, akiknek a koponyájában lévő daganat alkalmas a gammakéssel történő beavatkozásra. Ezt minden esetben egy erre szakosodott szakmai konzílium dönti el.

A művelet egyetlen fájdalmas része, amikor a beavatkozás előtt a páciens fejére helyezik a rögzítő fémszerkezetet. Ezt követően CT és MR vizsgálat következik, aminek segítségével betekintést nyernek az agy állományába, és milliméter pontossággal kijelölik a daganatos területet. A góc meghatározását követően fizikusok számítják ki a gammasugár pontos helyét. A kobaltizotópok segítségével előállított sugárnyalábokat a koponyán belüli kóros elváltozásokra összpontosítják.

Vannak olyan esetek, amikor a gammakéssel történő operációt sugárkezelés előz meg, illetve követ. A beavatkozáshoz két napnál több időt nem kell a betegnek kórházban töltenie, s szerencsés esetben utókezelésre sincs szüksége.

A hallójárati daganat esetében nem kell szövettani lelet, mivel a tumor alakja „megmondja”, mire lehet számítani. Más esetben speciális képalkotó diagnosztikával megkeresik a szervezetben az elsődleges daganatot. Az agyi áttéteknél két hónap után várható eredmény, más koponyán belüli, daganatos elváltozások esetén két év után látható a változás,  a zsugorodás mértéke. Az eddig mintegy hatszáz betegen gammakéssel végzett beavatkozásoknál 98 százalékban csökkent a daganat nagysága. Az első ellenőrzésre két hónap múlva, majd fél év után hívják vissza a pácienseket. A professzor jó eredménynek tartja, hogy a hatszáz betegből csupán öt esetben volt szükség a későbbiekben koponya feltárásos műtétre.

A gammakésnek 2,5 millió euró az ára, de a szükséges kiegészítő orvosi műszerek és eszközök, valamint a befogadó épületek költsége összesen egymilliárd forintra rúg.

Forrás: Balogh Mária, Szabad Föld Online.

 

^ oldal tetejére

VISSZA  A HÍREKHEZ