Életveszélyben a mindkét lábára amputált asszony

Életveszélyben a mindkét lábára amputált asszony

Életveszélyben a mindkét lábára amputált
70 éves asszony az utcán

 

Budapest, 2014. július 31. csütörtök (MSZF)

      Csütörtökre virradóra bőrig ázott, teste lehűlt, ereje elfogyott, hangja már alig hallatszott annak a mindkét lábára amputált 70 éves asszonynak, akin sem a riasztott mentők, sem a rendőrök nem segítettek, hogy fedél alá kerüljön, ezért az utcán töltötte az éjszakáját a zivatarban, egy kerekes kocsiban – jelentette a M.Szociális Fórum csütörtökön, sokkolónak minősítve a történteket.

     Nagy Lajosnét (Emma nénit) július 2-án lakoltatták ki az Erdőkerülő úti átmeneti idős otthonból, mert lejárt ott tartózkodási ideje. Éjszakáját akkor a XV. kerületi polgármesteri hivatal előtt töltötte, de az esőben elázott, és teste annyira lehűlt, hogy mentőket hívott, de ők azt mondták neki, oda megy, ahová akar. Az asszony maradék erejével a kórházhoz gurult, ahol felvették, tekintettel kezdődő tüdőgyulladására.

     Most, hogy elbocsátották, megint az utcán kötött ki, de senki sem segített rajta, hogy fedél alá kerülhessen. A szakadó esőben egész éjjel keresgélte, hátha valaki megszánja, a Dózsa György úti hajléktalan szállón is próbálkozott, de sikertelenül.

      Mint ismeretes, László Tamás országgyűlési képviselő, XV. kerületi polgármester megtagadta az asszonytól, hogy önkormányzati bérlakást kapjon, jóllehet a kerület rendelkezik akadálymentesített lakással.

     A Magyar Szociális Fórum július 27-én életmentő segítségre kérte Orbán Viktor miniszterelnököt, tekintettel arra a közönyre, amely az asszony sorsát övezi.  „Kérem Önt, hogy az asszony testi állapota, azaz magatehetetlensége miatt kivételes előzékenységgel foglalkozzon ezzel a kirívó üggyel, és segítsen neki egy számára elérhető szerény lakáshoz jutni, hogy fedél alatt élhessen és tovább nevelhesse kis unokáját, akinek egyhetes kora óta a gyámja! Attól tartok, hogy ha nem kap időben segítséget, és a kórházból az utcára kerül, kétségbeesésében véget fog vetni az életének” – írta neki Simó Endre. A miniszterelnök címére e-mailen és faxon elküldött levélre sem válasz nem jött, sem intézkedés nem történt – írta az MSZF.

    Az emberjogi szervezet arra kéri a sajtót, hogy a maga eszközeivel mindent tegyen meg a megoldás eléréséért. Ne tegye túl magát ezen az elképesztő embertelenségen, mert ez még a szomorú magyar valóságban is kirívónak számít. Az MSZF a maga részéről a kormányhivatalokhoz intézett hívásokkal próbál azonnali megoldást elérni Nagy Lajosné életének megmentéséért – áll a közleményben.+++

 

Vissza