A -rendszer 10 fontos táplálkozási tanácsa

 

 

Az optimális, minőségileg és mennyiségileg értékes táplálkozás vezérfonala egy kiegyensúlyozott vegyes koszt hozzávetőleges viszonya legyen:

60% szénhidrátok
25% zsírfélék
15% fehérjék
 

1. Kalória mennyiség:

Naponta maximum 2000 - 2500 Kcal, nemtől, kortól, súlytól, magasságtól, anyagcserétől, foglalkozástól és egészségi állapottól függően.

2. Napi étkezések száma és terjedelme:

25% reggeli
15% tízórai
25% ebéd
15% uzsonna
20% vacsora

3. Zöldségfélék, saláták, gyümölcsök, diók

főtáplálékként szerepeljenek étkezésében, lehetőleg BIO-termények legyenek (BIO-termény: azok a zöldségek és gyümölcsök, melyek permetezéstől, vegyszeres kezeléstől, növekedést serkentő kémiai növénytápoktól mentesen termesztettek.) a szezonnak megfelelően éretten fogyasztandók. Minél rövidebb a termés ill. a szedés és a fogyasztás közötti idő, annál hatásosabb a tartalma és íze.

4. Fehérjék

főrésze növényi eredetű fehérjékből származzon, elsősorban szójabab termékekből és diókból.

Kiegészítőként hetente 3x hal és sovány baromfi fogyasztása fedezi az állati fehérjék igényét.

5. Zsírok és olajok

Legyenek növényi eredetűek. Lehetőleg telítetlen zsírsavakat tartalmazzanak.
(olíva-, lenmag-, tökmag-, búzacsíra- és szójaolaj)

6. Szénhidrátok

Mindenek előtt hántolatlan rizs és burgonya, gabonatermékek, kenyér, péksütemény és tésztafélék formájában.

7. Tejtermékek

Kizárólag sovány tejből készült termékek (túró, joghurt) kevés tejföl, főleg kecske-, juh- és kancatejből készült termékek.

8. Édesítés, só és fűszerek

Csak mézzel és természetes alapanyagból készült gyümölcslevekkel édesítsen.
Sót csak nagyon minimálisan, fűszert csak friss kerti fűszernövényekből használjon.

9. Folyadékmennyiség és folyadék-összetétel

A szervezetnek a salakmentesítés és a méregtelenítés szempontjából legalább napi 2-3 liter folyadékmennyiségre van szüksége. Cukormentes teák (lásd CoD™-teakúra), frissen préselt higított gyümölcs- és zöldséglevelek, valamint tiszta ivóvíz (vagy szénsavmentes ásványvíz) legyen a folyadékszükséglet főrésze. Lehetőleg mellőzzön kávét, szénsavas italokat valamint szeszes italt.

Ügyeljen ivóvize kifogástalan minőségére!

10. Ételek elkészítése fogyasztása, tárolása

Táplálkozzon lehetőség szerint kívánatosan elkészített nyers termékekből. Ha ez nem megoldható, akkor a termékek párolása vagy rövid főzése ajánlatos. Kerülje a sütést, grillezést, frittőzést és mikrohullám használatát. Készítsen el mindent kisebb mennyiségben frissen egy étkezésre valót. Almát és a paradicsomot ne hámozza le, a narancs és grapefruit fehér héját ne távolítsa el.

Ügyeljen élelmiszerének megfelelő tárolására (világos vagy sötét helyen, hűtve vagy szobahőmérsékleten).

A táplálékkészítés módja, fontossága sorrendjében:

ideális nyers állapotban
elfogadható párolva
rossz főzve
nagyon rossz

grillezve, sütve, frittőzve, vagy mikrohullámú elkészítés.

Harapjon le kis falatokat és rágjon meg mindent nagyon alaposan, csak akkor nyelje le a táplálékot, mikor már majdnem folyékonnyá vált, ezzel elősegítjük a nyál segítségével a szájban már az előemésztést.

A vacsora mint a nap utolsó étkezése, kb. 3 órával a lefekvés előtt fogyasztandó.

A táplálékok ideális hőmérséklete evéskor szoba- és testhőmérséklet között ajánlatos.

Semmi esetre se legyen túl meleg vagy túl hideg.

VisszaVISSZA A TARTALOMJEGYZÉKHEZ