Bevezetés

 

 

A következő oldalakon leírtak arra a kérdésre adnak választ, hogy mi módon változtathatunk lassan de radikálisan helytelen táplálkozási szokásainkon és életstílusunkon.

Különösen a helytelen táplálkozási szokások megváltoztatása céljából ajánlatos a háziorvos véleményét kérni. Ő többnyire ismeri betegei életkörülményeit, tisztában van a betegség során alkalmazott terápiák mellékhatásaival, tehát segítségünkre lehet egy megfelelő diéta kidolgozásában, életviteli kérdések tisztázásában.

A következő táplálkozási tanácsok célja - mint mindig alkalmazható egészség megőrző, betegség megelőző és gyógyulást elősegítő bioterápia - a helytelen táplálkozás megelőzése és a velejáró életstílussal együtt a szervezet öngyógyító erejének és természetes ellenálló képességének jelentős erősítése, a fájdalmas panaszok csökkentése, a krónikus megbetegedések kezelésének alátámasztása és ezek hatásának fokozása.

A kórházi osztályokon általában folyik táplálkozási tanácsadás, mindezek ellenére rendkívül fontos és érdemes figyelembe venni a következő oldalakon leírtakat.

Ezen útmutató célja, hogy a beteg a kórház elhagyása után is helyesen étkezzen és így egyedül is javíthasson közérzetén, általános állapotán.

Az itt leírtak természetesen nem tudják és nem is céljuk a szakemberek személyes tanácsait pótolni.

VisszaVISSZA A TARTALOMJEGYZÉKHEZ

 

Táplálkozási tanácsok

 

 

A táplálkozás az élő szervezetek számára a kémiai folyamatok összességének természetes üzemanyaga. Ezek a szervezetek nagyszerű módon és ösztönszerűen értik a tápanyagok helyes kiválasztását. De itt is mint mindenhol érvényes a szabálytól eltérő híres kivétel. Ennél a kivételnél sajnálatos módon a "homo sapiens"-ről, tehát az emberről van szó. Csak az embernek sikerült viszonylag rövid időn belül ebben az életfontosságú folyamatban oly nagy mértékű rendellenességet létrehozni, mely egy táplálkozási káoszba vezette.

A tűz és a gabonamalmok a természetes és egészséges táplálkozás ellenségei. Ezek nélkül nem léteznek denaturált, széjjelfőtt és vitaminkárosodott élelmiszerek. Sőt még a dohányipar is elképzelhetetlen dohány nélkül. Még súlyosabban érint bennünket az élelmiszerek kémiai anyagokkal történő tartósítása.

A permetezőszerek éves szinten felhasznált mennyiségéből minden lakosra 1 kg tiszta méreg jut, mindezt környezetünknek kell leépítenie.

Sajnos nagyon nehéz a veleszületett ill. örökölt helytelen táplálkozási és életviteli szokásokat úgy megváltoztatni, hogy visszatalálhassunk ennek helyes kiegyensúlyozott formájához.

A CoD™ táplálkozási és életviteli tanácsadó szolgáljon segítségül és ösztönözzön a helyes táplálkozás révén egészséges testi és lelki állapotunk helyreállítására. Számos táplálkozási terápia, tilalom, szabály valamint tisztes és komolytalan tanácsok kísértenek bennünket nap mint nap a médiumok révén. Egyre újabb állítólagos felmérések és kutatási eredmények ejtenek bámulatba és bíztatnak egyre modernebb és természetellenesebb táplálkozási formákra. Nem szándékunk a diéták végtelen bőségét tanácsainkkal bővíteni. Sokkal inkább szolgáljanak ezek segítségül és útmutatóként egy értelmes, természetes és egészséges táplálkozás elérésében.

A táplálkozásphysiológia elméletének mindig az ember származásának és fejlődésének kell kiindulópontként szolgálnia. Őseink évmilliók során az őserdőkből nyert természetes tápanyagokra voltak ráutalva, egyszóval teljes mértékben nyerskoszt evők voltak. De nem csak nyerskoszt evők, hanem útmutatói is a tápanyag-szelektálásnak. Persze kényszeredetten, mivel számukra a ma ismert és szokásos táplálék-összevegyülés ismeretlen volt. A tápanyag-szelektálás alapelve a szénhidrátok és fehérjék időeltolódással való felvétele. (3 óra szünettel)

Az ember csak akkor volt képes módosítani táplálkozási szokásait, amikor a tüzet megismerte.

A jelenlegi étkezési szokásokat az ízek, a kényelem a modern, haladó gondolkodás és a konyhaművészet határozzák meg, de főleg az élelmiszeripar és az élvezeti cikkek iparának gazdasági érdekei.

E negatív fejlődés perfekcionálása csupán az utolsó 50 év alatt járt sikerrel a nagyipar, a táplálékok tartósítása, a mikrohullám és az egész világon történő reklámok révén, ami következményeként az értéktelen, káros és gyorskielégítő, laktató koszthoz való elcsábítással járt sőt nem egy esetben káros szenvedéllyé is vált.

Ezek a démoni állapotok szerencsére reverzibilisek. Az ember mind pozitív mind negatív értelemben alkalmazkodóképességgel rendelkezik. Mivel mától kezdve optimisták szeretnénk lenni radikálisan le kell győznünk az örökölt, ránk nevelt, elsajátított és megkedvelt, de káros és negatív étkezési szokásainkat.

A következő feltüntetett CoD™ tanácsoknál kérjük gondoljon olvasás közben a fent említett sorokra, hisz azok megértése kulcs a CoD™ táplálkozási tanácsok összmegértéséhez, melyeknek célja nem a súlycsökkentés, hanem az étvágygerjesztés, a felépítés és a vitalizálás. (Közismert, hogy Róma sem egy nap alatt épült!)

Ebből a szemszögből nézve irányuljanak fáradozásai radikálisan a természetes táplálék-ellátásra, különösen az eddigi táplálék-összeállításra való tekintettel. Mind szervezete kémiai üzemének, mind ízlelő képességének egy átállási folyamatra van szüksége, mely individuálisan egy bizonyos időt vesz igénybe.

VisszaVISSZA A TARTALOMJEGYZÉKHEZ