Általános magyarázatok

 

Immunrendszer

Az immunrendszer feladata az emberi szervezet mindennemű betegségtől való megőrzése. Minél jobban működik az immunrendszer, annál hatásosabban tudja főfeladatát a kórokozók elleni védekezést teljesíteni. Természetesen nem feltételezhető, hogy az immunrendszer állandóan 100%-ig működőképes. Individuális öröklött hajlamok, diszpozíció, táplálkozási szokások és életmód, lelki állapot, hormonstátusz stb. felelősek immunrendszerünk állapotáért, felkészültségéért.

Ha a szervezet jó állapotban van csak nagyon kevés kórokozóknak van esélye az immunrendszer védősáncát áttörni. Ezekből is csak igen csekély szám az ami életveszélyes lehet. Ehhez a kis körhöz tartoznak azok a kórokozók, melyek esetleg rákot vagy rákhoz hasonló betegségeket válthatnak ki.

VisszaVISSZA A TARTALOMJEGYZÉKHEZ
 

Rákképződés

A rák a rosszindulatú daganat általános kifejezése.

Egy sejt elfajzott és elkezd - eleinte észrevétlenül - szaporodni. Ez a szaporodás megállhat, de az évek folyamán fokozódhat is lassan vagy gyorsabban, sőt nagy daganatokká fejlődhet. Egyes rákfajták ezenkívül más szervekben vagy az egész szervezetre elosztva testvérdaganatokat u.n. áttéteket idézhetnek elő. Ez azt jelenti, hogy a daganatok minden szövetstruktúrában felléphetnek.

A rákképződés igen komplex, - oka sokoldalú - kölcsönös, nagy kiterjedésű kémiai jelekkel irányított sejtelváltozás.

Ezen elhálózott és komplex összefüggések alapján könnyen felismerhető, hogy milyen fáradságos ennek a területnek a megfigyelése és kutatása. Az ezzel foglalkozó tudományág (az onkológia) folyamatosan fejlődik; egy azonban biztos, hogy a szervezetben történő rákos daganatok növekedésével és ezek szaporodásával kapcsolatos ismereteinket még sokáig nem tekinthetjük teljesnek.

VisszaVISSZA A TARTALOMJEGYZÉKHEZ
 

Terápiafajták:

A legismertebb és legelterjedtebb, de sajnos ritkán hatásos kezelési módszerek a ráknál a sebészet, a kemo-, a sugár- és a hormonterápia. Ezek a terápiafajták különösen az utóbbi években igen jelentős fejlődésen mentek keresztül. De sajnos ennek dacára el kell ismerni, hogy ezekkel a terápiákkal járó kellemetlen, súlyos mellékhatások nem lettek kiküszöbölve.

VisszaVISSZA A TARTALOMJEGYZÉKHEZ